Despre PAVEL FILIP

Pavel Filip s-a născut pe 10 aprilie 1966 în comuna Pănășești, raionul Strășeni, într-o familie numeroasă și prietenoasă. Au fost șapte frați și surori, el fiind mezinul. De copil a învățat ce înseamnă spiritul de echipă, atunci când cei mari îi ajută pe cei mici. A fost un elev sârguincios la școală, menținând de-a lungul anilor o relație frumoasă cu foștii dascăli. N-a uitat de baștină și meleagul natal nici atunci când a plecat de acasă.

Pavel Filip şi-a făcut studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, obținând diploma de inginer. Ulterior, a absolvit și Institutul Internaţional de Management.

Activitatea profesională

Activitatea profesională și-o începe în 1991, la fabrica de bomboane „Bucuria”. S-a afirmat ca un manager de succes și zece ani mai târziu devine directorul fabricii. Angajații întreprinderii își amintesc de perioada conducerii lui Pavel Filip (2001-2008) ca despre una prosperă.  Acei ani se asociază cu dublarea volumelor de producție, majorări de salarii, noi tipuri de bomboane și extinderea pieței de desfacere.

Ulterior, timp de trei ani, Pavel Filip conduce Combinatul „Tutun CTC”. A preluat șefia în 2008, când fabrica înregistra pierderi de peste 8 milioane de lei, pentru ca doar în jumătate de an lucrurile să se schimbe radical. Același an, 2008, s-a încheiat cu un profit de 10 milioane de lei.

În ianuarie 2011, Pavel Filip devine ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. A deținut această funcție timp de 5 ani, perioadă în care a redus birocraţia şi a contribuit la securizarea pașapoartelor biometrice, care fac posibilă călătoria fără vize în Uniunea Europeană. A făcut mai accesibile pentru cetăţeni internetul, telefonia mobilă şi transferurile de bani din străinătate, la comisioane minime prin Poşta Moldovei. În perioada mandatului său, a fost elaborată, în premieră, Strategia Naţională de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale “Moldova Digitală 2020″. Pentru contribuție la dezvoltarea sectorului TIC și a societăţii informaţionale moderne, în 2013, Pavel Filip este decorat cu medalia Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor.

Iar în 2014, Pavel Filip este distins cu Ordinul ”Gloria Muncii”,  pentru merite deosebite în asigurarea negocierii, semnării şi ratificării Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și pentru aportul la liberalizarea regimului de vize cu statele membre ale UE.

Activitatea de prim-ministru

În ianuarie 2016, Pavel Filip este numit Prim-ministru al Republicii Moldova. În cei 3 ani de activitate la șefia Guvernului, au fost promovate mai multe reforme importante cu rezultate concrete pentru cetățeni. Între acestea – reforma pensiilor, care a adus echitate în sistem, reforma salariilor, care a contribuit la majorarea salariilor bugetarilor, reforma fiscală, a guvernului, reforme pentru susținerea businessului, în sistemul educației și al sănătății.

În cei 3 ani de activitate a Guvernului Filip, a fost înregistrată o creștere economică constantă: de 4% în 2016, 4,5% în 2017 și 5,2% în trimestrul doi al anului 2018. În această perioadă, au fost create peste 170 de mii de locuri de muncă. Doar în Zonele Economice Libere în ultimii 3 ani  au fost investite circa 160 milioane de dolari.

Astfel, 2016 a fost anul în care Guvernul a reușit să stabilizeze economic țara, în 2017 au fost făcute reforme și adusă echitate în anumite domenii. Aceste eforturi au permis Guvernului în 2018 să înceapă să construiască, să majoreze pensii și salarii, să construiască Drumuri Bune, să cumpere ambulanțe și să-i ajute pe tineri să-și cumpere Prima Casă. În 2019 lucrurile bune trebuie să continue.

Pavel Filip este prim-vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova, este căsătorit și are doi fii.

Circumscripția electorală uninominală nr.20