Pavel Filip s-a născut pe 10 aprilie 1966 în comuna Pănășești, raionul Strășeni, în apropiere de mănăstirea Căpriana. A crescut într-o familie numeroasă și prietenoasă, fiind mezinul, al optulea copil născut în familia Filip.

null

Pavel Filip cu prima învățătoare

null

În vizită la școala din satul natal

Pavel Filip şi-a făcut studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, în acea perioadă Institutul Politehnic din Chişinău, iar ulterior a obţinut diploma Institutului Internaţional de Management.

Este inginer de profesie și este recunoscut drept un manager de succes, care a marcat istoria a două dintre cele mai mari întreprinderi de la noi –  ”Bucuria” și ”Tutun-CTC”.

Și-a început activitatea profesională în 1991 la Societatea pe Acțiuni ”Bucuria”, iar zece ani mai târziu a devenit director al fabricii de bomboane. Angajații întreprinderii își amintesc de perioada conducerii lui Pavel Filip (2001-2008) ca despre una prosperă pentru ”Bucuria”.  Acei ani se asociază cu dublarea volumelor de producție, majorări de salarii, noi tipuri de bomboane și extinderea pieței de desfacere în condițiile dure ale economiei de piață.

null

În vizită la SA ”Bucuria”

null

În vizită la SA ”Bucuria”

null

În vizită la SA ”Bucuria”

Ulterior, timp de trei ani, Pavel Filip a fost director al Combinatului ”Tutun CTC”. A preluat șefia în 2008, în condițiile în care fabrica înregistra pierderi de peste 8 milioane de lei, pentru ca doar în jumătate de an lucrurile să se schimbe cardinal. Același an, 2008,s-a încheiat cu un profit de 10 milioane de lei.  Reducerea cheltuielilor și creșterea vânzărilor, modernizarea utilajelor, schimbarea radicală a structurii organizaţionale a companiei, atragerea expertizei internaționale în procesul de elaborarea a produselor – sunt aspectele principale ce caracterizează perioada managementului întreprinderii din acea perioadă.

null

În perioada șefiei la SA ”Tutun CTC”

Activitatea în Executiv a început-o în ianuarie 2011, când a fost desemnat drept ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. A deținut această funcție timp de 5 ani, perioadă în care a contribuit la reducerea birocraţiei şi securizarea pașapoartelor biometrice care fac posibilă călătoria fără vize în Europa. A făcut mai accesibile pentru cetăţeni internetul, telefonia mobilă şi transferurile de bani din străinătate, la comisioane minime prin Poşta Moldovei.

În perioada mandatului său, a fost elaborată în premieră Strategia Naţională de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale “Moldova Digitală 2020″.

Pentru contribuția la dezvoltarea sectorului TIC și a unei societăţi informaţionale moderne, în 2013, Pavel Filip a fost decorat cu medalia Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, la Geneva.

Iar în 2014, Pavel Filip a fost decorat cu Ordinul ”Gloria Muncii”,  pentru merite deosebite în asigurarea negocierii, semnării şi ratificării Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și pentru aportul la liberalizarea regimului de vize cu statele membre ale UE.

Din ianuarie 2016, este Prim-ministru al Republicii Moldova.

null

null

Înmânarea pașaportului biometric cu numărul un milion

null

Geneva, înmânarea medaliei UIT

null

Întrevedere cu ambasadoarea Suediei în RM, Ingrid Tersman

null

Întrevedere cu ambasadorul Chinei în RM, Tong Mingtao