Premierul Pavel Filip a vizitat astăzi elevatorul pentru uscarea, curăţarea, şi depozitarea cerealelor din orașul Dondușeni. Pentru deschiderea întreprinderii a fost făcută  investiție de 62 milioane de lei. Elevatorul și-a început activitatea în 2016 și este dotat cu sisteme automatizate, care permit prelucrarea a până 1200 de tone de grâne pe zi. Totodată, întreprinderea este cel mai mare producător de sfeclă de zahăr din nordul țării, anul acesta având o recoltă de 55 de tone.

 

Şeful Executivului a menționat importanța implementării tehnologiilor moderne în sectorul agricol, pentru obţinerea unor produse calitative, care să corespundă cerinţelor europene. ,,Sistemul agricol este constituit din partea ştiinţifică, de cercetare şi apoi, nemijlocit, practica. Noi acordăm mai multă atenţie practicii, dar trebuie să luăm în considerare şi partea ştiinţifică, aşa cum fac statele europene. Și atunci vom avea produse de calitate și competitive pe piața internațională”, a spus premierul.

 

Elevatorul din Donduşeni are capacitatea de a prelucra circa 22 mii tone de grâne şi poate primi marfa pentru prelucrare atât pe calea feroviară, cât şi pe  carosabilul pentru camioanele de mare tonaj. Pentru prelucrarea cerealelor, întreprinderea foloseşte îngrăşăminte de calitate superioară din Rusia şi Ucraina.