Peste 60 de producători autohtoni și-au expus astăzi colecțiile în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Zilei Naționale a Vinului, cu genericul „Vin din sufletul Moldovei”. La deschiderea evenimentului a participat prim-ministrul Pavel Filip, care a spus că fiecare vin expus vine din sufletul Moldovei, împreună cu munca și dragostea investită de vinificatori.

 

„Suntem o țară cu oameni primitori și deschiși și, așa cum arată și spotul de promovare al țării, oameni care îl cinstesc cu generozitate din puținul lor pe orice oaspete care le trece pragul. Nu contează ce ai acasă, întotdeauna se vor găsi un pahar de vin și o plăcintă care să încălzească sufletul oricărui trecător”, a spus Pavel Filip.

 

Premierul a adăugat că se mândrește cu vinurile moldovenești, care au devenit o carte de vizită a țării. În ultimul timp, acestea sunt expuse tot mai des nu doar în Europa, dar și în SUA, Japonia și China. „Vinurile noastre câștigă medalii după medalii în fiecare an, avem deja peste 400 de distincții la concursurile internaționale, medalii care au urcat Moldova în topul țărilor europene la acest capitol. Iar noi, ca autorități, ne simțim responsabili să oferim condiții pentru ca acest sector să se dezvolte în continuare”, a subliniat prim-ministrul.

La finalul evenimentului, Pavel Filip a înmânat Marele Premiu pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol producătorului de vinuri „Sălcuța”.

Premierul a ținut să viziteze și standurile vinificatorilor, pentru a discuta cu ei despre problemele pe care le întâmpină, posibilitățile de extindere a piețelor de desfacere, dar și de implementare a tehnologiilor moderne în agricultură.

 

În premieră, Ziua Națională a Vinului este sărbătorită și la Snagov, România.