Primministrul Pavel Filip și premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze au apreciat relațiile moldo – georgiene ca fiind excelente, subliniind că dialogul bilateral cunoaște o ascensiune continuă datorită obiectivelor și intereselor comune. Întâlnirea premierilor a avut loc astăzi, în marja reuniunii șefilor de Guverne ai statelor membre GUAM.

 

Șeful Executivului de la Chișinău a accentuat că cele două țări au puncte de tangenţă în ceea ce priveşte parcursul european, dialogul fiind unul dinamic, inclusiv la nivelul parlamentar. „Acest lucru vorbește despre consistența relațiilor dintre țările noastre și ne ajută să venim la timp cu soluții la toate prolemele care apar. Mă bucur că Moldova are așa prieten și este important să promovăm împreună valorile europene spre care tindem”, a menționat Pavel Filip.

 

La rândul său, premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze, a apreciat buna organizare a reuniunii GUAM și aportul personal al premierului Pavel Filip la intensificarea dialogului bilateral. „Vedem potențial în dezvoltarea relațiilor noastre și suntem motivați ca acestea să devină șimai intense. Avem scopuri comune și trebuie să promovăm interesele noastre naționale împreună”, a spus Mamuka Bakhtadze.

 

Un subiect aparte al discuțiilor la constituit cooperarea în domeniul economic. Premierii au subliniat că deși există o creștere a schimburilor comerciale dintre state, potențialul nu este valorificat la maxim. Pe această dimensiune sa propus valorificarea oportunităţilor Zonelor Economice Libele, dar și desfășurarea celei de-a doua ședință a Comisiei interguvernamentale de colaborare comercial-economică. Părțile au convenit asupra organizării ședinței la Chișinău, până la finele anului curent.

 

De asemenea, Pavel Filip și Mamuka Bakhtadze au reiterat susținerea reciprocă în menținerea suveranității şi integrității teritoriale a celor două state, inclusiv prin implicarea partenerilor internaționali în procesul de negocieri. Pentru a eficientiza schimbul de informaţii privind standardele de securitate, a fost semnat Acordul   dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Georgiei privind schimbul şi protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate.