Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la mitingul de comemorare a eroilor căzuţi în războiul de pe Nistru şi a depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” din cadrul Complexului memorial „Eternitate”.

În adresarea sa către veterani, premierul a apreciat înalt curajul și  patriotismul militarilor și voluntarilor care au apărat integritatea și independența Republicii Moldova. „Toți cei care au apărat independența Patriei reprezintă adevărate modele de viață pentru noi”, a declarat Pavel Filip.

Premierul a accentuat că Guvernul pe care îl conduce va face și în continuare tot posibilul pentru a susține eroii țării, menționând că în acest sens a fost elaborat  Planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”, care oferă soluții de protecție socială a veteranilor.

Șeful Executivului a specificat că obiectivul de reintegrare a țării continuă să fie prioritar pentru Guvern. În acest sens, în ultima perioadă au fost realizate mai multe acțiuni importante, printre care asigurarea accesului fermierilor din Dubăsari la terenurile agricole aflate după traseul Tiraspol-Camenca, buna funcționare a școlilor din stânga Nistrului cu predare în limba română, precum și efectuarea controlului în comun la frontiera moldo-ucraineană, în punctul de trecere Cuciurgan – Pervomaisc. După ce Rada Supremă a ratificat ieri Acordul privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană, acesta va fi extins pe întreg  perimetrul hotarului.

„Pentru prima dată după evenimentele din 1992, Republica Moldova controlează pe deplin frontiera. Nu ne vom opri aici. Vom persevera până când vom asigura reintegrarea țării”, a subliniat prim-ministrul.

La conflictul armat de pe Nistru, care a avut loc acum 26 de ani, au participat în total circa 60 de mii de militari, polițiști, rezerviști și persoane civile. Nemijlocit în acțiunile de luptă au fost implicați aproape 30 de mii de combatanți. Potrivit datelor Ministerului Apărării, în conflictul de pe Nistru și-au pierdut viața 286 de oameni, iar alţi 284 au rămas invalizi.