În debutul şedinţei de astăzi a Guvernului, Prim-ministrul Pavel Filip a anunțat că a recepționat refuzul în scris din partea Președintelui țării privind candidatura domnului Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării, subliniind că va înainta repetat, astăzi, aceeași candidatură.

Totodată, Prim-ministrul a subliniat că propunerea anunțată de Preşedinte este una fără sens, din simplul motiv că Republica Moldova este o ţară parlamentară şi nu Președintele propune candidați pentru posturile ministeriale, concretizând că PSRM nu este partid la guvernare care să aibă această atribuţie.

„Din punctul meu de vedere este o declaraţie fără efect, ca şi multe altele. Cred cu certitudine că şi această declaraţie ţine mai mult de încercarea de a acoperi lipsa de argumente privind blocajele pe care Preşedintele le-a creat în privinţa Armatei Naţionale. De ce face acest lucru, de ce își dorește o armată slabă? Eu cred că răspunsul la această întrebare este la suprafaţă. Din păcate, Președintele dovedeşte încă o dată că nu se conduce de interesele ţării noastre”, a declarat Pavel Filip.

Pavel Filip a mai remarcat că în cazul în care Președintele ţării va refuza din nou acceptarea candidaturii propuse, acesta va încălca Constituția țării, existând şi o hotărâre a Curții Constituționale foarte clară pe această temă, care spune că Președintele este obligat să accepte a doua nominalizare și să nu blocheze instituția. „Dacă o va face, suntem pregătiţi să facem şi următorii paşi, astfel încât să scoatem acest blocaj odată şi pentru totdeauna din jurul Ministerului Apărării, care este o instituţie foarte importantă”, a conchis Pavel Filip.

De asemenea, referindu-se la afirmaţiile publice recente ale Preşedintelui ţării, pe tema asistenţei financiare acordate Republicii Moldova şi eventuala organizare a unor audieri parlamentare la temă, Prim-ministrul Pavel Filip a precizat: “Dacă se doreşte a obţine răspunsuri, dar nu de a face show politic şi polemici politice, vreau să îi transmit un mesaj dlui Preşedinte: suntem în epoca informaţională şi dacă are internet, pe site-ul Cancelariei de Stat, de mult timp stă publicat Raportul cu privire la asistenţa externă pe anul 2016 şi tot acolo se găsesc rapoartele de primire şi utilizare a asistenţei externe pe fiecare an şi nu văd aici de ce ar trebui să mergem pe altă cale, doar dacă interesul este altul”.