Primministrul Pavel Filip sa întâlnit, în seara zilei de ieri, la Bruxelles cu reprezentanţii Diasporei moldoveneşti în Belgia. Discuţiile au purtat un caracter interactiv și au vizat situația internă din Republica Moldova.

Premierul s-a referit la semnarea Acordului privind alocarea asistenței macrofinanciare de 100 milioane de euro Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, precum și la anunțarea alocării suportului bugetar pentru țara noastră până la finele anului curent. „Sunt importanți banii, dar mai importante sunt mesajele politice pozitive din partea UE, pentru că Republica Moldova trebuie să aibă un avans de încredere pentru a merge mai departe pe calea europeană”, a subliniat Pavel Filip.

De asemenea, Premierul a relatat despre starea actuală de lucruri din Republica Moldova, în special în economie. Astfel, au fost evidențiate: ajungerea la un Acord la nivel de personal cu Fondul Monetar Internațional, eforturile privind asanarea sectorului bancar și măsurile pentru îmbunătățirea mediului investițional.

La rândul lor, reprezentanții diasporei s-au arătat interesați de situația din agricultura moldovenească, de mersul investigației fraudei bancare, de beneficiile reformei sistemului de pensii, precum și impactul reformei administrației publice centrale asupra depolitizării și sporirii capacităților instituțiilor de stat. Alte subiecte care au mai fost abordate țin de aplicarea noului sistem electoral în Republica Moldova, conlucrarea cu societatea civilă, progresele în procesul de reglementare transnistreană.

„Vrem să venim cu schimbări fundamentale, nu superficiale. Reformele trebuie făcute concomitent, în complexitate. Oamenii vor veni acasă atunci când vor simți că în Republica Moldova pot trăi confortabil și în bunăstare”, a spus Pavel Filip. În acest sens, Premierul a dat asigurări că autoritățile se vor concentra în continuare pe creșterea nivelului salariilor, dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor publice calitative.

Conform datelor statistice, în Belgia locuiesc aproximativ 2500 de cetățeni originari din Republica Moldova.