Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la inaugurarea fabricii de producere a cablajelor auto din subzona Orhei a Zonei Economice Libere(ZEL) Bălți. Noua hală de producție, cu o suprafață totală de peste 27 mii metri pătrați, este o investiție de 30 milioane de euro a companiei japoneze Sumitomo Electric Bordnetze GmbH (SEBN).

În cadrul evenimentului, Premierul a mulțumit celor care au acordat asistența necesară în realizarea proiectului investițional, menționând importanța acestuia pentru dezvoltarea industriei moldovenești, dar și pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populației, prin crearea noilor locuri de muncă.

„Cel mai important este că 2.500 de oameni vor avea posibilitatea să lucreze aici, acasă, în Republica Moldova și să nu fie în situația de a pleca peste hotarele țării pentru ași găsi un loc de muncă, astfel încât săși întrețină familia. Asta înseamnă că 2.500 de familii din Republica Moldova vor fi mai fericite”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a specificat că sporirea atractivității investiționale a ţării rămâne o prioritate de bază a Guvernului. În acest scop  au fost întreprinse o serie de acţiuni, cum ar fi: reducerea numărului de acte permisive, micșorarea instituțiilor cu funcții de control, amendarea Codului Muncii. În context, Premierul a accentuat că sporirea investițiilor și, respectiv, creșterea contribuțiilor la bugetul de stat oferă posibilitatea de a creşte pensiile, salariile și investițiile sociale. „Guvernul pe care îl reprezint este un Guvern probusiness şi își dorește foarte mult să facă investiții sociale și publice”, a subliniat Prim-ministrul.

De asemenea, Premierul a apreciat proiectul de educație vocațională promovat de compania Sumitomo în colaborare cu școala profesională din Orhei, care va contribui la pregătirea specialiștilor pentru întreprindere.

La rândul lor, reprezentanții companiei SEBN au apreciat deschiderea și susținerea Guvernului în realizarea proiectului. Ei au menţionat că fabrică din Orhei este o componentă importantă în îmbunătățirea calității producției, iar compania va contribui în continuare la dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova.

Sumitomo Electric Bordnetze are în prezent circa 33 mii de persoane angajate în 36 de locaţii din 15 țări. În Republica Moldova compania  șia extins activitatea în anul 2015.