Noul ministru al Apărării, Eugen Sturza, a depus astăzi jurământul. La eveniment au participat Premierul Pavel Filip și Președintele interimar al Republicii Moldova, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a semnat decretul de numire în funcție a ministrului.

Prim-ministrul Pavel Filip l-a felicitat pe Eugen Sturza cu prilejul învestirii în funcție, menționând că mandatul noului ministru al Apărării este unul complex și important pentru finalizarea elaborării și promovării noii Strategii cu privire la Apărare, dar și pentru realizarea reformei armatei naționale.

„Îmi pare bine că s-a pus capăt unei incertitudini care a durat prea mult în Republica Moldova şi că de astăzi Ministerul Apărării are un conducător. Poziția mea este că Republica Moldova este o ţară neutră. În acelaşi timp, neutralitatea nu înseamnă izolare. În continuare trebuie să oferim posibilitate ostaşilor noştri să fie bine antrenaţi şi să avem o armată profesionistă şi bine organizată”, a menționat Pavel Filip.

La rândul său, Președintele interimar al Republicii Moldova, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că țara are nevoie de autorități funcționale și speră că asemenea situații de blocaj instituțional să nu se mai repete. „Guvernul Filip are toată susținerea majorității parlamentare și cu siguranță dumneavoastră, domnule Ministru, la fel veți avea toată susținerea. Sunteți un ministru și un conducător al Ministerului Apărării legitim și legal”, a declarat Andrian Candu.

Noul ministru al Apărării a mulțumit pentru încrederea acordată și a spus că preocupările mandatului său vor fi modernizarea și profesionalizarea armatei, dotarea cu tehnică și armament, completarea cu efectiv și instruirea acestuia, precum și îmbunătățirea condițiilor sociale ale militarilor. Astfel, Republica Moldova urmează să se transforme dintr-un consumator de securitate, într-un furnizor al ei.

„Este foarte important ca Armata Națională să nu fie implicată în jocurile politice pentru că există riscurile să o slăbim și mai mult. Comandatul Superior al Armatei este poporul, iar datoria militarilor este să-și servească patria și cetățenii săi”, a declarat Eugen Sturza.