Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la deschiderea „Moldova Business Week 2017”. Evenimentul a reunit peste o mie de oameni de afaceri din circa 20 de țări, autorități, parteneri de dezvoltare, experţi în domeniu.

În mesajul său de salut adresat participanţilor la reuniune, Premierul Pavel Filip a încurajat oamenii de afaceri să analizeze potențialul Republicii Moldova, evidenţiind oportunitățile de extindere a afacerilor, disponibilitatea forţei de muncă, precum şi accesul la piețele europene şi ale statelor CSI.

„Avem industrii în creștere, active importante ale statului care urmează să fie privatizate în cadrul programelor de privatizare, dar și o abordare inovativă și complexă a modului în care statul creează condiții pentru ca mediul de afaceri să se dezvolte”, a declarat Pavel Filip.

În context, şeful Executivului a trecut în revistă reformele deja promovate de Guvern şi cele în curs de implementare, care au drept scop dezvoltarea durabilă a economiei și creşterea bunăstării populaţiei. Printre acestea se numără: reducerea numărului de acte permisive, reforma instituțională a organelor de control şi a sistemului controalelor de stat, reforma legislației muncii, simplificarea procedurii de prezentare a rapoartelor salariale, reforma sectorului financiar-bancar, optimizarea procedurilor de acordare a permiselor de muncă și de ședere pentru cetățenii străini. De asemenea, întreprinzătorii pot beneficia de facilități importante pentru dezvoltarea proiectelor investiționale în cadrul zonelor economice libere și în parcurile industriale.

„Republica Moldova nu se va opri aici, vom face în continuare reformele necesare,  astfel încât mediul de afaceri să aibă la dispoziţie confortul necesar şi toate instrumentele pentru a se dezvolta”, a subliniat Prim-ministrul. Pavel Filip i-a asigurat pe reprezentanţii mediului de afaceri de continuitatea reformelor sistemice privind reducerea birocrației și a poverii administrative pentru companii: „Guvernul este deschis pentru schimbare, cooperare și creștere”. Totodată, şeful Executivului a relevat că progresele înregistrate de Republica Moldova în dezvoltarea mediului de afaceri sunt recunoscute de comunitatea internaţională. Astfel, ţara noastră a avansat cu 11 poziții în topul competitivității globale pentru anii 2017-2018 şi s-a plasat pe locul șase în lume, conform Raportului Global Location Trends 2017, în ceea ce privește numărul locurilor de muncă create anul trecut în raport cu numărul populației.

La rândul său, şeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a salutat progresele înregistrate de Guvern în implementarea Acordului de liber schimb şi în eliminarea barierelor tehnice în dezvoltarea comerţului, menţionând  că UE va susţine în continuare iniţiativele autorităţilor în acest sens. „Uniunea Europeană continuă să sprijine Republica Moldova în procesul de realizare a reformelor, în special prin implementarea Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb. Uniunea Europeană rămâne partenerul fidel al Republicii Moldova în domeniul comerţului, precum şi cea mai importantă piaţă de export”, a declarat Peter Michalko. În context, oficialul european a menţionat că „Moldova Business Week 2017” este un eveniment care va contribui la dezvoltarea cu succes a mediului de afaceri şi va aduce beneficii cetăţenilor ţării noastre prin crearea noilor locuri de muncă.

„Moldova Business Week 2017” se desfășoară în perioada 3 – 6 octombrie curent, programul evenimentelor incluzând 30 reuniuni de business cu participarea a 60 de speakeri, forumuri de afaceri şi vizite la producătorii autohtoni.